Gravid vecka för vecka

Under graviditeten händer mycket men kvinnans kropp. Här nedan har vi samlat lite information om vad som händer vecka för vecka från det att kvinnan får en gravid mage till dess att hon ska föda barn . För vi lovar, det händer en hel del när du är gravid , och det är alltid en trygghet att vara lite förberedd på vad som komma skall. Detta kan denna grviditetskalender hjälpa till med.Gravid första 1 – 2 veckorna, gravid mage

När du först får en gravid mage märker du inte så mycket av det den första tiden. Så i detta stadium kan man nästan säga att du inte är gravid över huvud taget.

Gravid vecka 3 – 4

I detta stadium av graviditeten befruktas ägget inne i äggledarna. Därefter fäster sig ägget vid slemhinnan inne i livmodern. I samband med detta kan kvinnan få blödningar som är helt normala och inget att oroa sig för. Men nu börjar det hända saker. Det sker celldelning i rasande takt och det lilla ägger blir till ett litet embryo.

Gravid vecka 5 – 6, graviditetstest

Det är kanske först nu som du börjar misstänka att du är gravid. För i detta läge har du kommit förbi den tid som du vanligtvis brukar få mens på. Antingen kan du vänta och se vad som händer, eller som kan du köpa ett graviditetstest som finns att köpa på närmaste apotek. Det är också i detta skede som du kan börja känna ovanlig trötthet och illamående på mornarna. Under denna tid ser man redan anlag till det som ska bli barnets olika kroppsdelar, nu kommer även de första hjärtslagen. Nu är fostret endast några millimeter stort.

Gravid vecka 7 – 8, sammandragningar och blödningar

Nu börjar fostrets hjärna utvecklas och ta form, även andra delar av kroppen såsom armar och ben börjar också anta sin tänkta form. Kvinnan kan i detta stadium få små blödningar och sammandragningar . Det är i de flesta fall inte något farligt utan mer som växtvärk på grund av att livmoder växer så det knakar. Men har du sammandragningar i samband med blödningar är det aldrig fel att ta kontakt med din barnmorska för råd.

Gravid vecka 9 – 10

Det är under denna tid som embryot utvecklas till ett foster. Armar och ben tar mer form och barnet börjar röra på sig. Det är nu som fostret börjar reagera på stimulans utifrån såsom ljud och ljus. Kvinnan har ofta envist illamående under denna period och tröttheten kan vara påfrestande. Kroppen kan börja kännas svullen och matsmältningen tar mycket längre tid än vanligt.

Gravid vecka 11 – 14

Under denna tid utvecklas barnet vidare. Tänder, strupe och mun utvecklas. Nu kanske till och med det första leendet kan komma. I detta stadium har fostret blivit ca 8 cm och väger runt 60 gram . Det är även under denna tid som mjölkproduktionen tar fart och ofta kan man pressa ut någon droppe bröstmjölk.

Gravid vecka 15 – 18

Under denna tid börjar du känna dig större, kläder börjar kännas tighta. Många kvinnor får under denna tid problem med näsblod och nästäppa . Under denna tid kommer det första håret på fostret, även huden utvecklas i rasande takt. Nu är fostret mellan 10 och 12 cm långt, och det är nu man kan börja de om det blir en flicka eller pojke .

Gravid vecka 19 – 22

Nu kan du börja känna ditt barn ordentligt, hur fostret sparkar inne i din gravida mage. Nu kan du även börja höra ditt barns hjärtslag tydligt. Barnets hjärta slår mellan 120 – 160 slag per minut, så lyssna efter en rytm som är ungefär dubbelt så snabb som din egen. Fostret börjar även lägga på sig fett för att kunna hållen en balanserad kroppstemperatur och kunna använda fettet som energi.

Gravid vecka 23 - 26

Under denna period börjar ditt barn höra saker och reagerar mycket på ljud. Barnet lär sig att känna igen din röst. Så ju mer du pratar, sjunger eller liknande lär sig ditt barna att känna igen din röst. Detta följer med även efter det att barnet är fött och skapar en stark koppling mellan dig och ditt barn. Så läs sagor och sjung så mycket du kan för ditt barn så att det lär känna din röst. Nu putar din gravida mage ut rejält och man der tydligt att du är gravid. Nu har ditt barn faktiskt vuxit sig ganska stort och är ca 20 cm långt och det väger ca 0,7 kg .

Gravid vecka 27 – 30

Nu börjar barnet kunna öppna sina ögon. Barnet reagerar på ljus och skuggor. Barnet sover och är vaket i olika perioder. Nu kan du med lite träning få ditt barn att sova om du pratar lugnt med det och vaggar magen fram och tillbaka. Barnet vaknar ofta när du är still och vilar, då kan du tydligt känna sparkar inuti din mage.

Gravid vecka 31 – 34

Nu emot slutet av graviditeten avtar rörelserna något. Detta beror mycket på att det börjar bli ont om plasts i livmodern. Du känner dig nu oftast riktigt stor och många väljer och kan inte längre utföra sitt arbete som tidigare. Nu har även ditt barn blivit riktigt stort och vägar ca 2 kg och är ungeför 40 cm långt.

Gravid vecka 35 – 38

Nu börjar det verkligen närma sig. Under denna period börjar många kvinnor få det som kallas förvärkar . Förvärkar beror på att livmodern gör sammandragningar för att förbereda sig på en förlossning. Nu är också barnet helt färdigutvecklat och är förberett för ett liv utanför mammans mage.

Gravid vecka 35 och framåt, förlossning

Nu är barnet helt färdigutvecklat och en längd på igenomsnitt 50 cm och väger ungefär 3.5 kg . Nu är det bara att vänta på att förlossning ska ske. Hur kvinnor reagerar under denna tid är mycket olika. Vissa börjar få kraftiga modersinstinkter som att städa och se om sitt hus. Medan andra blir ganska likgiltiga och går och väntar.

Följ länken för att hitta mer bra information om "Gravid vecka för vecka"

 

Forum - 5 senaste inläggen

 
Pictures from collective networks 21/04
Grown up galleries 14/02
Pictures from community networks 17/11
Välkommen till vårat nya forum! 25/05
Оцинкованный и окрашенный прокат 05/05
 

Rösta - Har du haft nytta av informationen på denna sida?

   Visa resultat!